Vi älskar kunskapsöverföring och vi älskar spännande människor som vill berätta. På Mindmakers träffar vi regelbundet intressanta personer för att ge oss medarbetare inspiration och ny kunskap. Nu tar vi ett steg till:

Framöver kommer vi att på olika sätt dela med oss av sådant vi lärt oss vid våra olika möten, i våra sociala medier under hashtaggen #MindmakersMöter. Miniintervjuer, bra citat och tänkvärda kommentarer kommer du då och då kunna hitta i våra kanaler.

Senast bjöd vi in David Mothander, Förbundsdirektör för IT&Telekomföretagen, för att diskutera begreppet ”digitalisering”.

 

Hallå där David!

Kort, vad gör ni på IT & Telekomföretagen?

IT&Telekomföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation med ca 1 200 medlems­företag – små, nystartade, väletablerade och stora – som sammantaget har närmare 100 000 medarbetare i Sverige. Tillsammans driver och utvecklar vi marknaden för IT och telekom, med två huvudfokus:

  • Tydliggöra nyttan av IT och telekom och stödja användningen i samhället.
  • Förenkla för IT- och telekom­företag och stimulera tillväxt i branschen

Du har arbetat flera år på Google. Vad var det viktigaste du lärde dig där?

Att våga vara kreativ och att våga söka lösningar som leder till att saker faktiskt sker.

Alla pratar om digitalisering, vad saknar du mest i diskussionen?

Jag tycker nog att vi börjar sakta komma till insikt att digitalisering inte är ett särintresse eller en bransch i sig, utan mer en plattform varpå hela samhället kommer utvecklas. Detta är bra. Det som saknas dock är en insikt om att det kommer gå fort, och med mindre än att vi också rör oss fort i tanke och handling så kommer utvecklingen springa ifrån oss. Häruti ligger betydelsen i att våga vara kreativ och att våga söka lösningar som leder till att saker faktiskt sker.

Vad säger du till de som är rädda för att robotar ska ta deras jobb?

Robotarna kommer ta våra jobb. Men det är inte det vi ska fokusera på (i vissa fall kanske är det till och med jobb vi inte vill ha). Istället måste vi vända denna eventuella rädsla till kreativitet och realisera alla de nya yrken som kan komma till stånd genom digitalisering och teknikutveckling

Finns det något som inte går att digitalisera?

Jag tror att den frågan är felformulerad; istället bör vi fråga oss om det är ngt som inte bör digitaliseras. Det är en av de centrala frågorna som vi måste fundera på när vi samtidigt skapar det nya samhället som ska föra Sverige in i framtiden. Denna fråga är dock svår och innefattar hur vi säkerställer gemenskap, solidaritet, mänsklig värdighet osv. Jag har inget kort svar på frågan idag. Men vi måste börja fundera på det.