Veckans utblick: Vår attityd till ålder är förlegad

Hur länge är man ung, när blir man gammal – och spelar det någon roll? Forskare har slagit fast att vi inte bara blir allt äldre, utan även friskare. En enormt viktig fråga för framtiden blir då hur vi försörjer en allt större, allt äldre befolkning. Precis som vår uppfattning om priser i butikerna hela tiden knuffas framåt, sker samma sak med vår ålder. Mentala gränser och hjärnspöken passeras utan att vi tänker på det.

I Silicon Valley är ålder en stor fråga, men då kopplat till hälsa och innovation. Utgångspunkten är att nästan alla dödliga sjukdomar har sin rot i stigande ålder. Google har därför investerat tungt i Calico, ett företag helt inriktat på åldersrelaterade sjukdomar och med målsättningen att bromsa och på sikt vända åldrandet. Facebook-grundaren Mark Zuckerberg har tillsammans med sin fru Priscilla Chan lovat att utrota alla sjukdomar inom sin dotters livstid.

Ju äldre vi blir desto större blir risken att vi går sönder. Logiskt därför att cyborgen – mixen mellan människa och maskin är på uppgång. Varför bara ersätta en förlorad kroppsdel med en likadan, när man kan förbättra dess funktion med teknologi och innovation? Förra året hölls det första Cybathlon i Schweiz – ett slags OS för cyborger. Något som främst ska ses som en signal om intresset för frågan. Hälso- och skönhetsindustrin krokar arm med ingenjörsvetenskapen inom nya forskningsområden. Hud, det kanske tydligaste ålderstecknet, har blivit ett viktigt innovationsområde. Vetenskapsmän på MIT har lyckats skapa ett ”andra hudlager” tänkt att appliceras på- och släta ut hyn.

I arbetslivet börjar det knaka, vilket detta inlägg från en chefsrekryterare i mitt LinkedIn-nätverk sätter fingret på.

”Jag möter varje vecka personer som är 50+ som inte får arbete. De jag möter är akademiker med otroliga CVn, dvs de har haft höga positioner både i Sverige och utomlands, t ex Försäljningschef EMEA, CFO central Europe för stor koncern, Analyschef stort svenskt företag, marknadschefer för stora svenska koncerner, entreprenörer som drivit fram flera av våra stora koncerner idag. Och de får inte jobb. De är villiga att gå ner i lön men blir inte ens kallad till intervjuer. Att vi ”slänger” bort kompetens på detta sätt i Sverige är för mig oförståeligt. Och vilka nätverk de besitter! Varför har vi en sån stark trend på att inte anställa 50+. Vill gärna ha en diskussion kring detta och jag vill gärna att de som är chefer, och gärna yngre än 50, kommenterar. kanske inte rätt forum, men en viktig fråga att diskutera.”

Detta är givetvis ohållbart med alla mått mätt, vilket man börjat komma till insikt med. När det gäller kompetensförsörjning börjar vi sakta men säkert se till olika individers förutsättningar. En faktor är hur vår prestanda förändras under vår livscykel. De mest tålamodskrävande uppgifterna är vi vanligtvis bättre på vid 60 än 20, medan vi springer snabbare vid 20, och så vidare.

En annan viktig del handlar om hur vi tänker. Våra hjärnor är utrustade med både flytande och kristalliserad intelligens. Flytande intelligens, som vi enligt experter har mer av i ungdomen, är förmågan att se förnuft i förvirring och lösa nya problem. Kristalliserad intelligens som utvecklas med åren handlar istället om att hamstra kunskap och att sedan använda denna för att lösa uppgifter, exempelvis ordförråd och allmänbildning. För att lösa komplexa uppgifter behöver en organisation båda sätten att tänka.

Men visst händer det saker också. I Tyskland har BMW ställt om sina fabriker för att behålla senior kapacitet genom ett slags samhällskontrakt. Pigga seniorer har blivit allt populärare reklamansikten, som 95-årige Sven som spelar padel i reklamfilmerna för Nordea eller snart 105-åriga bloggaren Dagny Carlsson som lär yngre beställa SJ-biljetter på nätet. För att ge några konkreta exempel.

Det finns rent tekniska frågor att lösa som t ex pensionskostnader, men det som ofta tappas bort är den alternativa kostnaden om vi inte tar tillvara tillgänglig kompetens. Efter matsvinnet skulle vi snabbt behöva lyfta frågan om kompetenssvinnet. Den viktigaste förändringen som behöver göras är i det kollektiva medvetandet. Ungdomskult har alltid funnits och attraherat människan, vilket inte är så konstigt så länge ålderdom handlat om sviktande hälsa snarare än visdom och möjligheter kopplade till erfarenhet. Nu BLIR vi friskare och lever längre. Vi varken lever eller konsumerar enligt födelseår längre, utan som vi själva vill. Låt oss forma samhället därefter.

John Mellkvist
Head of Future and Strategy
Mindmakers PR

Mindmakers pr
Eriksbergsgatan 31
114 30 Stockholm
Tel: +46 8 410 067 00
Följ oss